Jan Baptist
                                                                                                                   Uitgever en vertaler Deens
      

                             Gurreliederen en Arabesken

 

Jacobsen heeft tijdens zijn leven zes gedichten gepubliceerd in vier verschillende tijdschriften. Tot meer publicaties kwam nhet pas na zijn dood. In 1886 kwam er een uitgave van nagelaten gedichten, verzorgd door zijn vcrienden Edward Brandes en Vilhelm Møller.
In de jaren 1924-1929 is in vijf delen het verzameld werk van Jacobsen verschenen, inclusief het werk dat werd gevonden in zijn nalatenschap. De delen zijn raadpleegbaar op www.adl.dk. Voor deze bundel is gebruik gemaakt van deze site.


Gurreliederen
De Gurreliederen zijn gebaseerd op een oud Deens volksverhaal over koning Valdemar. Het volksverhaal heeft in zijn overlevering twee koningen Valdemar samengevoegd: Valdemar I (1131-1182) en Valdemar IV (1321-1375).


Gurre is een nog steeds bestaand dorp op Noord Sjaelland, Denemarken. Van het vroegere Gurreslot is een ruine over. Valdemar trok zich hier graag terug en de overlevering zegt dat hij heeft verklaard dat God zijn hemel mocht houdenals hij Gurreslot mocht houden. In de Gurreliederen komt deze uitspraak tot uiting in de beschreven spooktocht van Valdemar en zijn mannen. Het verhaal vertelt de de liefdesrelatie tussen nValdemar en Tove en over de jaloerse koningin Hedvig die de minnares van de koning in haar bad laat verdrinken, waarna verhaalt wordt over de waanzin en vertwijfeling bij Valdemar die daarop volgen.


Jacobsen heeft tussen 1867 en 1870 aan zijn gedichtencyclus gewerkt.


Gurreliederen is bekend geworden door de muziek die de Duitse componist Arnold Schönberg componeerde bij de Duitse vertaling van R.F. Arnold uit 1897. De premiere van Schönbergs cantate was in 1913.


Arabesken
Jacobsen bereikte een hoogtepunt in de gedichten die hij als arabeske typeerde: een vrije, associërende dichtvorm. Het woord arabeske is afkomstig uit het Arabisch en verwijst naar de slingerende patronen die worden toegepast in mozaieken.


Hervert Sperring
Hervert Sperring, als derde afdeling in het boek opgenomen, is een cyclus van gedichten waaraan Jacobsen in verschillende stadia van 1865 tot 1868 heeft geschreven.
In de nagelaten versie heeft Jacobsen zijn eigen commentaar op de gedichten toegevoegd. Dit commentaar is meegenomen in de vertaling.


Overige gedichten
De vierde afdeling van het boek bevat de overige 42 gedichten die Jacobsen ons heeft nagelaten.